onsdag 17 april 2013

Lycka, vändning och att glömma mer än vanligt

Äntligen börjar det - förhoppningsvis - vända. Efter ett drygt månadslångt skov där jag (med ett par enstaka undantag) känt mig halvt medvetslös och legat i soffan dagarna i ända utan att orka vara mentalt närvarande, tala i telefon, sminka mig, komma ur pyjamasen (eller ens duscha vissa dagar) är det ren och skär lycka när man känner små, små glimtar av det jag känner igen som energi. Även om det bara fladdrar förbi, lite snabbt, känner man igen känslan i kroppen.

Känslan av LIV. 

Lycka.... 

... är för mig just nu;

Att känna vändningen efter flera veckors vakuum. 
Att draken har dragit sig tillbaka in i grottan. 
Att "bara" spendera ca 18 h i sängen/soffan. 
Att ljuden inte länge skär lika starkt i huvudet. 
Att orka titta igenom kalendern och få lite bättre koll på planeringen. 
Att värken är mer irriterande molande än olidlig. 
Att kunna sitta upprätt längre stunder på en vanlig stol (utan stöd för nacken)
Att duscha varje dag. 
Att noppa ögonbrynen. 
Att raka benen. 
Att inte längre behöva reflektera över hur mkt kraft det krävs för att tala.
Att ha haft fritidsgård här hemma i helgen utan att det slutat i total krasch (förvisso maken som var fritidsledare, men ändå)
Att bli "luftad" av maken och åkt på en kort biltur då det var veckor sedan jag fick frisk luft.
Att kraniosakralvännen igår lindrade det onda och att energin förhoppningsvis visar sig allt mer snart.

Att ha sopat banan med familjen i poker.

För första gången på ca 6 veckor har jag nu orkat ta på mig jeans och kofta, borsta håret och sminka mig lite efter att jag duschat. Flera dagar i rad! Dvs det har funnits lite kraft kvar efter duschen. Det är STORT!

Ni anar inte vad jag längtat efter concealer, rouge, glittrig ögonskugga och böjda fransar! :)

Måtte energin visa sig igen.
I större dos.
I jämnare dos.
I en mer långvarig dos.

Måtte också sömnen visa sig igen.
I större dos.
I jämnare dos.
I en mer långvarig dos. 

Har saknat sömnen.

Det här med att sova ca 3 h per natt har inte fungerat särskilt bra den senaste tiden. Inte för att det brukar funka särskilt bra men förra veckan funkade det ovanligt dåligt. 

På en och samma vecka glömde/missade jag tre saker.  Glömde att dubbelkolla. Tog för givet att andra hade koll. Inte bra. Men min kropp har legat helt utslagen av värk och utmattning och min hjärna har varit lika effektiv som en dator utan strömmen på. Har varken orkat tala eller tänka mer än korta stunder. Ännu mindre hålla koll på allt. Så. Jag har glömt.

Nåväl. 

Bara att be om ursäkt och anstränga sig lite mer. Och hoppas att jag kommer ihåg att jag ska komma ihåg allt som jag behöver komma ihåg framöver.

Det här med skov tär enormt på själen. Allra helst när det föregås av en period av förbättring. Då blir fallet så mycket djupare. Det gör ondare att falla från en trädtopp än en trottoarkant. Typ (nu skulle dottern som gärna märker ord påpeka att jag faktiskt inte vet hur det är att falla från en grantopp men ni förstår nog vad jag menar...) :)  Fallhöjden blir högre.

Nu vill jag upp igen.

Det är ju så mycket roligare i trädtopparna än nere i diket (fast, det vet jag ju egentligen inte heller...)

Så.

Morgondagens mål är att komma in i bastun, duschen, tvätta håret, raka benen, sminka mig (med massor av glittrande ögonskugga och rouge) samt borsta håret. Innan barnen kommer hem kl två. Och låta dottern ha en kompis hemma efter skolan.

Jösses så futtigt det låter. Har förvandlats till en sån där pensionär vars hela ärende vissa dagar är att posta ett brev. Vilket tar dem hela dagen. Typ. Men för mig är ovanstående en utmaning! :)

Att ta itu med alla surdegar får nog vänta ett tag till. Har jag väntat med att boka in tandläkaren i över ett år efter att jag fick kallelsen får det lov att vänta lite till (går typ 4 år mellan mina besök hos tandläkaren *skäms*).

Är ännu inte redo för varken telefonsamtal eller tandläkarbesök.

Men något måste jag ju ha att se fram emot! :)
(foto; Vad händer? Jag som aldrig förstått det där med sallad
som mat (bara tillbehör) är numer bara sugen på sallad & grönt!?
Undrens tid är uppenbart icke förbi. Maken undrar vem som bytt ut hans fru?)


PS. Nej förresten, fyra saker. Glömde ju sommarfritidslappen till skolan också. Fick lappen på måndagen och den skulle vara inne på onsdagen. Två dagars varsel funkar inte i vår familj. Vår framförhållning är oftast på sin höjd en dag, vi är inte i närheten av att ha planerat sommaren än. 
Blev uppringd av fritids o lovade lämna in lappen dagen efter. Men. Glömde igen. Fokus hamnade nämligen på sonens brutna fot på kvällen och morgonen därpå. Sån koll har vi just nu. Familjen Perfekt. Vi som alltid har koll på lappar, vantar, extrakläder, bibliotekskort, vårkläder i rätt storlek, matsäckar och sånt. Eller. Inte. Ju. :) DS

7 kommentarer:

Unknown sa...

Är så glad att du känner dig piggare! <3 <3 <3
//Lana

Sara sa...

Å vad härligt att det vänder!
Att ha en uppetid på närmare sex timmar (det blir faktiskt så mycket om man ligger 18) - även om det inkluderar den tid man sitter i soffan i stället för ligger - låter helt underbart. Och jag blev så lycklig när jag läste det, för tanken slog mig plötsligt att så kan jag också bli!

Nu hoppas vi att regnet slutar snart så vi kan sitta i solstolar och njuta ...

5 varv i rondellen sa...

Lana; jaa, tack söta! <3 :)

Sara; ja det är verkligen stor skillnad på att kunna sitta upp i soffan eller sitta vid matbordet, kunna fixa en tvätt och gå lite! :) Att kunna sitta normalt i en soffa är underbart!

Även om jag inte kan vara uppe 6 tim i sträck, måste lägga mig ner i vila emellan och inte klarar det varje dag (än) är det en klar förbättring mot att ligga ner helt drygt 22 h... Nu gäller det bara att få detta mer regelbundet och utöka intervallerna.

Självklart kommer du också kunna vara uppe mer snart! Det är jag övertygad om. Det måste vi tro och aldrig sluta hoppas på.

Mitt mål är att utöka uppetiden. 3 h har varit grundnivån men under de senaste 2,5 årens skov har den varit bara 1-2. Mitt bästa var ca 8 h (före skovet) och dit vill jag tillbaka. Och bräcka. En grundnivå på 6-8 h sammanhängande är drömmen. Dit ska jag. På nåt sätt. Nån dag. Och dit vill jag ha med dig!! <3

Ja, längtar efter min solstol. Så mkt lättare att vila i solen och värmen! :) Hoppas bara att våra utekuddar inte möglat då vi glömt att ta in lådorna under vintern... :)

Kram

Sara sa...

Såklart vi kommer dit, att vara uppe en halv dag utan att däcka efteråt, det låter väl inte orimligt ... Då kan vi ta en fika på stan!

5 varv i rondellen sa...

Jaa, tänk om vi kunde ta oss till stan o fika tillsammans! :)

Wondergirl sa...

Härligt att du känner att du håller på att vända. Gör bara inget dumt så du kraschar igen. Ta det lugnt!

5 varv i rondellen sa...

Tack söta! Lovar att försöka vara försiktig... :) Det är tyvärr inte min starka sida men jag jobbar på att ta det lugnt...