tisdag 9 april 2013

Köpstopp och skillnaden mellan behöver och vill ha

Nä. Nu går det inte längre. Nu är det dags för köpstopp.

Dags att återgå till att bara inhandla saker i kategorin "behöver/nödvändigt" och inte "vill ha/onödigt/placebo". En gren jag behärskade till fullo under många år, dels då min inkomst var nära noll under "mammaledigheten", dels då maken och hans två kollegor just startat företaget och vi satsat en stor del av besparingarna.

Jag vet att jag kan skilja mellan dessa två kategorier. Jag vet att vi kan dra ner på alla onödiga utgifter. Vi är t o m riktigt bra på det.

Det är bara det att det är så fasligt trist emellanåt.:)

Inser och erkänner att jag halkat på tangentbordet och använt shopping som placebo alldeles för ofta den senaste tiden, som t ex när:

1. Jag äntligen hittade blusen jag letade efter som en galning förra året. Dammsög varenda webshop för ett år sedan utan resultat. Hittade (och köpte) den förvisso i två andra nyanser men när en ny, kär vän berättade att den åter dykt upp i beige kunde jag inte stå emot. Så jag halkade. På blusen. Och en matchande kofta... (eller, host, host, två...) *skäms* Till mitt försvar måste sägas att koftorna från Saint Tropez är alldeles fantastiska, kvaliteten är ljuvlig och de håller i åratal. Har en svart kofta som  som fortfarande funkar efter ca 10 år. :)

Jag behövde verkligen inte dessa koftor eller blusen. Inte alls. Det var ren "vill ha". Ren placebo. Nu är det bara att hoppas att blusen inte blir alltför omodern för snabbt...  :)
2. Ett stort paket från iherb.com med hälsokostpreparat, mirakelnudlar och ekologiskt schampoo, balsam, handtvålar och duschkräm kom hem. Tvålarna till ca 1/5-del av priset här hemma och kosttillskotten ca halva priset. Åkte tyvärr på att betala tull denna gång men trots det blev det avsevärt mycket billigare än om jag hade handlat här hemma. Och jag är så lycklig över att sonen älskar mirakelnudlarna lika mycket som vi vuxna, äntligen ett OK substitut för vanlig pasta för känsliga magar.

Till mitt försvar ska jag väl tillägga att hälsokostpreparaten inte räknas till "shopping/vill ha" utan faktiskt "medicin/behöver". :)3. Maken hämtat hem ett paket från Bokus med efterlängtade böcker. Är en boknörd. Och stolt över det. :) (även om de flesta böcker får vänta flera år på att bli lästa) Allra mest ser jag fram emot att få läsa den amerikanska läkaren Terry L Wahls bok ("minding my mithocondria") om hur hon "botade" sin svåra, sekundärprogressiva MS med hjälp av kosten. Hon rekommenderar en Paleo-kost (mycket ekologiskt animaliskt protein, grönsaker - ffa gröna bladgrönsaker, kokosfett mm) vilket sägs stötta mitokondrierna.  Har följt henne på Facebook en längre tid och blir bara mer och mer övertygad om kostens betydelse för hälsan. Även om jag äter LCHF/Paleo sedan 2006, vilket är en bra bit på väg, finns det alltid rum för förbättringar. Hoppas få mycket inspiration av boken.

Böcker bör kanske också tillhöra "behöver-kategorin" eftersom att det är en nödvändighet för att lära mig hur jag kan tillfriskna och hålla igång min hjärna?
4. Jag har hittat ett favoritmärke (UNE) när det gäller "halveko-nagellack". Fick hem två nya nyanser häromdagen varav den ena (C02) snabbt blivit en ny favorit för "naturlig nagel-utseendet". Den gråbeige:a  nyansen jag köpte nyligen (nr C23) kommer framöver användas även på tånaglarna då det vattenbaserade lacket ju visat sig inte funka tillsammans med mina dagliga bikarbonatfotbad. Det enda jag saknar nu är en vit nyans så att jag kan måla franskt. :)

UNEs lack sitter lätt ca en vecka (utan under-/överlack), färgerna är snygga, formulan jämn (t ex inga ränder med de ljusa nyanserna) och täcker bra (jag målar alltid två lager) samt penseln genialisk. I början undrade jag vad det var för konstig pensel (platt och bred) men så snart jag testat blev jag övertygad. Den oljebaserade removern var förvånansvärt effektiv.  Som den mycket kräsna nagelnörd jag är, som testat åtskilliga lack i alla prisklasser under ca 30 års tid, kan jag inte annat än jubla. UNE är inte 100% eko men sk "3-fritt" (utan de tre "värstingarna" formaldehyd, tuolene och dibutylftalater) och har e u mellan 75-85% naturliga ingredienser. Hos en av mina favoritbloggar naturligtsnygg kan du läsa mer om tanken bakom märket UNE. Du hittar UNE bl a på Åhléns.

Nagellack tillhör definitivt kategorin "vill ha/onödigt". :)
5. Maken handlat ny, större burk med döda havssalt och ytterligare ett par aromaoljor så att jag kan göra fler omgångar med hemmagjorda handskrubbar och ansiktsoljor till både mig själv och mina nära och kära. Blir så glad när vännerna lyriskt berättar att deras händer blivit bebislena efter att de använt skrubben.

Skrubb och ansiktskräm tycker jag själv faller in i kategorin "behöver/nödvändigt" eftersom att jag i annat fall skulle behöva handla (dyra) krämer. Det blir avsevärt billigare att göra egna! Eller? :)


Så.

Inga fler "vill ha-köp". På ett tag.

Wish me luck. :)
4 kommentarer:

Sara sa...

Om man tänker på allt jag INTE slinter på så kommer vi jämförelsevis billigt undan ...

5 varv i rondellen sa...

Ja, såhär mkt brukar jag verkligen inte halka. Måste skärpa mig ordentligt. Förr slant jag ytterst sällan, vilket plånboken var glad för.

Enda sättet är nog att undvika webshoppar helt, avgifta mig en tid. Annars spelar det ingen roll att jag undviker från att halka 9 ggr av 10. Kan bli dyrt ändå. :)

Unknown sa...

Jag har också köpstopp fram till augusti...
Än så länge går det bra! ;)
Jag är nyfiken på ansiktsoljor och scrubb till händer! Hur gör du? :)
Kramar till dig!
//Lana

5 varv i rondellen sa...

Ja, inspireras av ditt köpstopp! :) Vi har haft det i perioder de senaste 10 åren o det brukar funka.

Jag höftar lite. Skrubb gör jag med döda havssalt, kokos- oliv- och jojobaolja samt ett par droppar eterisk olja. Ger bebislena händer, så länge man minns att använda den... :D

Ansiktsoljan har jag inte gjort tidigare men tänkte testa med kokos- oliv- o jojobaolja samt lite eterisk olja.

Har köpt en specialanpassad ansiktsolja hos hälsokost tidigare och tänkte testa att göra likadan själv. :) Borde bli billigare!

KRAM <3