torsdag 6 december 2012

"Hur vete gör dig fet och skadar din hälsa"

I somras läste jag äntligen boken "Brödberoende - hur vetet gör dig fet och skadar din hälsa" av Dr William Davis. Boken hade legat på vänt en längre tid på mitt nattduksbord (har alldeles för många böcker jag vill läsa!).

Dr Davis är en amerikansk hjärtläkare som framgångsrikt har behandlat tusentals patienter med (eller i riskzonen för) hjärtsjukdom genom att utesluta vete ur kosten. Hans slutsats är att det inte är fett som gör oss sjuka och feta, utan vete. Som LCHF:are sedan 2006 var budskapet kanske inga större nyheter för mig men ändå intressant och till viss del skrämmande läsning, att se svart på vitt hur mycket oreda vete kan ställa till med för oss och våra kroppar.

Nyligen var Dr Davis med i Dr Oz TV-show och talade om dagens genmodifierade dvärgvete, hur det skiljer sig från det vete våra mor- och farföräldrar åt under deras uppväxt och hur det påverkar kroppen negativt. Dagens vete har helt andra egenskaper än de våra förfäder åt. Av ekonomiska skäl har man genmodifierat vetet så att det  ger större avkastning (och dessutom är det nya vetet helt beroende av konstgödsel för att växa).


Lite fakta ur boken:

* I vete finns proteiner, sk gliadiner, vilka stimulerar hjärnans belöningscentrum och får oss att överäta.  Vete är beroendeframkallande och får oss att äta mer (ffa veteprodukter) och således gå upp i vikt.

* Vete leder också till högt blodsocker, som i sin tur resulterar i högt insulin och leder till bl a övervikt (även fullkornsprodukter leder till skyhöga blodsocker-/insulinvärden hos många av oss).

* Dagens vete skapar också inflammationer och autoimmuna sjukdomar (reumatism, diabetes, hjärtsjukdom, cancer, benskörhet, grå starr, rynkor, problemhy, ulcerös kolit, mm, mm).

* Dr Davis menar att det förutom vanlig celiaki (glutenintolerans) också finns glutenöverkänslighet som kan vara minst lika farligt för hälsan som ren celiaki då det ofta leder till autoimmuna sjukdomar och inflammationer (detta faktum börjar bli allt mer allmänt accepterat). Vissa vanliga symtom som man ofta inte ens kopplar samman med gluten kan ha ett samband med vete (migrän, infertilitet, hudproblem, allergier, kronisk trötthet, värk, neurologiska symtom, mm). Barn med diabetes typ 1 bör enligt Dr Davis t ex kontrolleras för celiaki/glutenöverkänslighet, då många av dem är känsliga för gluten och familjerna bör överväga att utesluta vete ur kosten.

* Enligt Dr Davis stör vete även ph-balansen i kroppen. Spannmål (t ex vete) står för 38% av syrabelastningen för en genomsnittsamerikan, vilket gör att kroppen blir försurad och mer mottaglig för sjukdom.

* Dr Davis menar att man genom att endast eliminera vetet ur kosten kan minska sjukdomsrisker och bota många vanliga hälsoproblem, stora som små. Man går ner i vikt, sänker blodtrycket, "botar" diabetes typ 2, lindrar autoimmuna sjukdomar och inflammationer, mm.Boken är välunderbyggd med vetenskapliga referenser till alla påståenden.

Ett kontroversiellt budskap i boken är att även fullkornsprodukter är lika illa för hälsan. Dr Davis jämför det med cigaretter med och utan filter. Bara för att något är lite mindre skadligt betyder inte nödvändigtvis att det är bra. Han hävdar också att fullkornsprodukter ofta höjer blodsockret MER än vad en chokladkaka (bars) gör. Dr Oz har ju i många år rekommenderat fullkorn och ville därför testa påståendet. Tre av de fem testpersonernas blodsocker gick upp betydligt mer av fullkornsbrödet än chokladbars. Blodsockret blev t o m dubbelt så högt (!). Detta chokade både Dr Oz och hans publik.

Här kan du se inslaget i Dr Oz show.Själv har jag inte ätit vete sedan 2006 och min man och son äter också helt glutenfritt/LCHF sedan många år tillbaka. Endast dottern äter vete, men relativt sällan hemma. Vi försöker hitta alternativ till gluten/vete, t ex baka med mandel- eller kokosnötsmjöl och hellre laga potatis/ris än pasta till barnen. Personligen ser jag inga skäl till att äta vete alls. All näring jag behöver finner jag i andra typer av livsmedel (ägg är f ö ett extremt näringstätt livsmedel, innehåller allt man behöver förutom c-vitamin!).

Kan varmt rekommendera boken "Brödberoende" ("Wheat Belly" på engelska).

 


4 kommentarer:

Unknown sa...

Jag ska köpa denna bok och läsa den!
Vi i familjen försöker också alla äta glutenfritt...
Ha en fin fredag!
kram
//Lana

5 varv i rondellen sa...

Kan verkligen rekommendera boken! Vi försöker undvika glutenfria produkter men lyckas inte helt, än. :)

Trevlig helg!

KRAM

Anonym sa...

Den här boken låter intressant. Andra gången denna vecka jag stöter på den. Jag bakar mitt bröd på mandelmjöl och det är supergott och även lillsonen som äter mycket vitt bröd tycker om det. Ska sluta handla vitt bröd helt nu!

5 varv i rondellen sa...

Kan varmt rekommendera boken! Vi bakar endast på mandel- och kokosnötsmjöl numer. Det tar lite tid att vänja sig men tycker att det fungerar bra.

Må så gott!