onsdag 28 november 2012

Kraniosakralterapi - min livlina

Kraniosakralterapi är bokstavligen min livlina. Min snuttefilt. Det är det enda (av det jag hittills testat) som hjälper mig akut med mina stundtals outhärdliga symtom.

Vågar inte ens tänka på hur mitt liv hade sett ut idag om jag inte hade hittat kraniosakralterapin.

När jag började var jag väldigt, väldigt dålig. I ett konstant zombie-tillstånd med svåra tvång, extrem insomni, dagliga fysiska kollapser och olidlig värk. Jag kunde inte delta i vanligt familjeliv och var inne i en nedåtgående spiral, blev bara allt sämre och sämre. Min livskvalitet var NOLL och min familj och jag var desperata.

Då dök räddningen upp i form av en av mina bästa väninnor. För sex år sedan började hon utbilda sig till kraniosakralterapeut. Hon frågade efter en tid om hon fick "öva" på mig vilket jag raskt sa ja till. Min man och min far var dock rätt skeptiska. Minst sagt. Då ingen av oss förstod vad kranosakralterapi var/är, kändes det lite som humbug. Vaddå hålla händerna vid nacken/ansiktet/ryggen? Vaddå kraniosakrala systemet? Vaddå flöde? Är det något new age-flum? Hur kan det fungera? Våra vetenskapligt skolade hjärnor hade svårt att lita på något vi inte kunde förstå eller förklara och som inte ännu var allmänt accepterat av skolmedicinen. :)

Men då vi alla insåg att jag inte har något annat alternativ till behandling bestämde jag mig för att testa. Och ÅH så glad jag är att jag tackade ja!

Redan första behandlingen kände jag efter ett tag hur en "fördämning" plötsligt släppte i bakhuvudet och det började "strömma/forsa, upp och ner" i ryggraden, som om någon öppnat en kran till ett vattenfall. Det bultade, pulserade kraftigt och jag kände tydligt att någonting hände i kroppen. Efteråt kände jag mig omtöcknad och lite mörbultad och blev beordrad att vila. I början fick jag behandling var tredje vecka och efter ca tre månader började jag märka av förbättringar. Märkbara förbättringar - om än sakta.

Eftersom att jag varit sjuk länge är det en hel del som måste rättas till och det är ingen quick-fix. Jag märker ofta omedelbar skillnad (ffa vad gäller värk) redan under eller efter behandlingen (även om jag inte direkt skuttar upp som en Duracell-kanin, men allt är ju relativt - för mig är även små framsteg guld värda!) :)

När min familj såg att det faktiskt tycktes fungera på mig blev de positivt inställda till behandlingarna, trots att vi inte förstår hur eller varför det går till. Mina föräldrar erbjöd sig t o m att hjälpa oss ekonomiskt så att jag skulle kunna få behandling så ofta som min kropp behövde.

Vi tänker som så att det faktiskt inte spelar någon roll varför det fungerar, det viktiga för mig är ATT det fungerar. Placebo eller inte. Jag har tvingats inse att vetenskapen ännu inte kan förklara alla fenomen. Men då jag inte har något alternativ (ingen läkare som hjälper mig, ingen medicin / terapi /behandling som fungerar osv), har jag inget att förlora  - förutom möjligen tid och pengar. Och jag är lyckligt lottad som har råd. Är enormt tacksam då jag vet att många andra i min situation inte har samma möjlighet.

Jag kan verkligen rekommendera kraniosakralterapi.  Får jag bara välja EN sak som hjälpt mig att komma ur katastrofläget jag befann mig i 2001-2007 så väljer jag KS (min topplista i övrigt är pacing, LCHF, infrabastu och kinesiologi).

Det har inte gjort mig frisk - än - men betydligt mer stabil och framför allt hjälpt mig upp ur det allra värsta skovet jag upplevt och ut ur den nedåtgående spiralen som skrämde oss rejält. Dessutom har jag stora förhoppningar om att förbättras än mer framöver.

I min bekantskapskrets är det numer många som får behandling med kraniosakralterapi, men med andra problem (såsom whiplash, migrän, ryggvärk, sömnproblem, mm). Alla säger samma sak som jag, att det fungerar.

Min väninna kommer hem till mig och behandlar mig 1-3 ggr/månad, vilket jag är oerhört tacksam över. Ibland ringer jag henne akut. Hon är alldeles fantastisk.  

En behandling kostar ca 500-700 kr/timme (kan nog variera beroende på var i landet etc det är) och man brukar rekommendera att gå ca var tredje vecka.

Kraniosakralterapi är den i särklass bästa investeringen jag gjort, so far, för min ME.

Symtom som KS-terapi hjälpt mig med
* Värk (migrän, huvudvärk, rygg, nacke, skuldror, ansikte, nervvärk, armar etc)
* Utmattning
* Yrsel
* Sömn (går förvisso sakta men somnar lättare och mer sammanhållande)
* Tvång
* Hjärndimma och kognitiva problem (koncentration, minne, tänka klart, etc)
* Energi (mer stabil och bättre)
* Återhämtning (snabbare)
* Stärkt mitt psyke
* Lugnar hela mitt "system"
* Fått tillbaka del av min personlighet (humör, tålamod, glädje etc)
* Tics (inte jag men anhöriga)

Efter en timmes behandling kan värken i nacke, bakhuvud, skuldror och axlar ibland släppa nästan helt. Det ger ofta omedelbara resultat, men det beror lite på vad/hur vi behandlar från gång till gång. Det går inte att i förväg bestämma, kroppen säger vad den vill ha just då. Ibland jobbar vi med akuta saker (insomni, värk, yrsel) och andra ggr mer förebyggande/stärkande/läkande som allmän energi osv. Jag ser det som en långtidsbehandling om jag ska komma till bukt med allt som är tokigt i min kropp.

Vissa behandlingar märks/känns kraftigt, andra mindre. Men jag har märkt att när behandlingen "känns" kraftigt, får jag ofta ett rejält "skutt" upp i läkningsprocessen efteråt. Ett par ggr har det varit skönt smärtsamt och på gränsen till obehagligt i huvudet, men för mig har de behandlingarna varit de som fått mig att göra riktigt stora skutt framåt i läkningen efteråt. De gånger vi behandlar "djupt" och når stillpunkten länge är också mkt effektiva. Då märks det riktigt tydlig skillnad efteråt i energi osv.

Jag har fått tillbaks mer av min personlighet, min man upplever att han får sin fru tillbaks mer o mer (den som visslar, sjunger och är allmänt larvig). Jag märker stor skillnad direkt före o efter en behandling, ffa mentalt. Det kan vara "storm" och kaos innan, och lugn och helt vindstilla efter...


ME och kraniosakralterapi

Det finns en klinik i USA (The Perrin Clinic) som behandlar ME/CFS enbart med just kranosakralterapi. Tekniken heter The Perrin technique. De anser att ME/CFS är en fysisk sjukdom som leder till att toxiner samlas i hjärnan och ryggmärgen. The Perrin Technique har utvecklats för att diagnostisera ME/CFS och behandla det genom att förbättra dränaget av dessa gifter från det centrala nervsystemet.
 
 
 
 

 
Om kraniosakralterapi
På bröderna Tranbergs sajt kan du läsa mer om vad KS är och hur/varför det fungerar.
 


Från Bröderna Tranbergs hemsida:

KranioSakral behandling är en manuell low velocity teknik som utvecklats ur osteopatin. Den amerikanske osteopatiske läkaren William G. Sutherland utforskade på 1900-talet den KranioSakrala mekaniken.


Dr. Sutherland hypotes var att hjärnan, ryggmärgen, hjärnhinnorna och korsbenet med sin vätska utgör ett eget slutet system. Detta system enligt Dr. Sutherland precis som det kardiovasculära, sin egen KranioSakrala vätskeflödes cyklar.


 
I en frisk kropp ligger cyklarna i en viss jämn rytm, en rytm som inom osteopati kallas för en tryckförändring av gensvarsspänning och som av terapeuten känns vanligast mellan kraniet fogleder och korsben. Kraniosakral behandling påverkar systemet och dess förändring, genom att återställa eventuella påverkan som olika dragstörningar.


USA och England har relaterade studier och dokumentation visat att denna terapiform kan ha en god effekt på en persons fysiska, emotionella och mentala hälsa. Sedan 1900 talet har Kranisakral behandling utvecklat till en medicinsk behandlingsmetod i USA och England.  
 
 

Sedan september 2009 pågår Skandinaviens första vetenskapliga forskning på kraniosakral terapi. Denna forskning är ett samarbete mellan Sahlgrenska universitetssjukhuset och Christer och Jörgen Tranberg. Mer information om forskningen hittar ni på denna hemsida.

För mer information om behandling och relaterade studier se:

www.cranialacademy.com
www.osteohome.com


 
OBS!
En sak att tänka på är att vi med ME ofta är ovanligt känsliga. Min väninna behandlade mig i början på liknande sätt som med alla andra, men det var på tok för tufft för mig vilket ledde till att jag kraschade och fick rejäl värk i ryggmärgen flera veckor efteråt. Det tog oss ett tag att inse precis HUR försiktigt vi måste gå fram. Det går inte att sätta igång alla flöden för mkt, då kan min kropp inte hantera det. Så se till att lyssna till hur du mår efteråt och gå varsamt fram. Se till att det blir balans i systemet innan ni avslutar behandlingarna, inte bara sätta igång allt...
 
 
 

4 kommentarer:

Unknown sa...

Vad spännande det låter med en sån terapi!
Och vad härligt att det hjälper dig! :)
Ha en fin kväll!
Kram kram
//Lana

Anonym sa...

För mig har kraniosakralterapi också varit väldigt bra! Det har främst hjälpt mot känslan av att hjärnan är "irriterad", alltså som ett infekterat skrapsår. Så länge jag kunde ta mig ut gick jag hos bröderna Tranberg. Dem kan jag verkligen rekommendera!
Kram A

5 varv i rondellen sa...

Lana; ja, det är fantastiskt spännnande och häftigt att känna av förändringarna i kroppen! :)

Måste testa även dina saffransmuffins (både till barnen o oss vuxna), de ser supergoda ut!

Må så gott!
Kram

A; åh va roligt att höra att du också tycker att KS är bra och att du gått till Tranbergs! (de har utbildat min väninna)

Förstår att det är svårt att ta dig iväg till behandlingarna. Jag har ju tur att min väninna ger mig behandlingarna här hemma. Önskar att fler fick samma möjlighet!

Kram

Unknown sa...

Jag ska göra chokladgodis/kolor i helgen baserad på kakao, mandelmjöl och bl a kokossocker. Så återkommer med receptet i inlägget. :)
Ha en finndag!
kram kram