fredag 30 november 2012

Den fantastiska kokosoljan

Kokosolja är naturens egen medicin. Har i flera år läst om kokosfettets fantastiskt läkande egenskaper och ju mer jag läser desto mer intresserad blir jag. Kokosolja är en av mina basvaror hemma, vi ser alltid till att ha flera burkar i skafferiet. Det går åt i stora mängder hemma hos oss! :)

Varför är kokosolja nyttigt?
* Kokosolja har antiviral och antibakteriell effekt (effektivt mot herpes, influensa, mässlingen, hepatit c mm) , dödar svamp (bra mot candida) och innehåller de viktiga och läkande laurin- och kaprylsyrorna. Laurinsyra  är samma viktiga bakterie-/virusskyddande ämne som finns i bröstmjölk (endast bröstmjölk och kokosfett innehåller laurinsyra). Kaprylsyran gynnar goda magbakterier och stärker tarmhälsan (läkande vid t ex magsår, Ulcerös kolit och IBS).
* balanserar sköldkörteln, ökar ämnesomsättningen och hjälper till att stabilisera vikt och motverkar sötsug.
* MCT-oljan i kokosfettet hjälper kroppen att komma i ketos vilket lär kunna förbättra hjärnans kapacitet (ketoner är raketbränsle för hjärnan!), minskar inflammationer, lindrar symtom vid  bl a epilepsi, ADHD eller MS, Alzheimers och  Parkinsons (se boken "Stoppa Alzheimers nu" av Bruce Fife).
* Viss forskning tyder på att kokosfett och ketogen kost - eventuellt - även kan förebygga/behandla cancer (för referenser se bl a boken "Stoppa Alzheimers nu", av Bruce Fife).
* Ger snabb energi. De medellånga fettkedjorna (MCT) tas direkt upp av levern och omvandlas till energi utan att lagras som fett.
* Stabiliserar blodsockernivåerna.
* Förbättrar upptaget av näringsämnen.
* Kan förebygga tandlossning och vara en hjälp till god munhälsa (oil pulling)
* Sägs kunna lindra symtomen vid ME/CFS (det var så jag blev nyfiken på kokosfettet)


Kokosfett är naturens underverk men har tyvärr blivit bortglömt under de senaste decenniernas rädsla för det mättade fettet. Nu tycks kokosfettet äntligen ha fått tillbaka sitt goda rykte. :)


 


Kokosfett eller kokosolja?
Kokosfett och kokosolja är samma sak, det fasta fettet smälter vid 24 grader så konsistensen beror på helt enkelt på rumstemperaturen.  Ett hett tips är att inte vända uppochner på burken en varm sommardag. Då riskerar man nämligen att få kokosfett över hela köket. Japp. Been there. :)

Se till att handla ekologiskt, oraffinerat kokosfett (inte de härdade, raffinerade på silverpaket). Själv handlar jag mitt kokosfett från hälsokosten. Biofood, Cocosa och Kung Markatta är några bra märken. Har man som jag lite svårt för kokossmak/-doft finns det även doftfria varianter. De ekologiska doftfria är deodoriserade (upphettat med ånga till hög temperatur) och inte fullt lika bra som de kallpressade, men innehåller fortfarande de viktiga näringsämnena och håller en hög kvalitet.


Hur använder man kokosfett?
I början använde jag det endast i mitt gröna te varje morgon men numer vet jag att det även kan användas;

* I ansiktet som dag-/nattkräm, återfuktar och mjukar upp torr hy, motverkar påsar och mörka ringar under ögonen, ger en jämn hudton, förebygger/minskar rynkor och åldersfläckar
* Som rengöringskräm för make up
* Tillsammans med bikarbonat som tandkräm
* I håret som inpackning. Mitt hår har fått en ny lyster och mer "fluff"/volym sedan jag började göra inpackningar med kokosfettet. Smörjer in kokosfett i hela håret (toppar, hårbotten och längderna), sätter mig i infrabastun i ca 45 minuter och tvättar sedan ur (två ggr). Inget balsam behövs efteråt.
* Som hand-/nagelbandskräm
* På läpparna mot munsår
* Mot solskadad hy och som en naturlig solskyddsfaktor (bör då börja ätas dagligen en månad innan plus smörja in huden).
* Vid eksem, sår och bett (läker, lindrar klåda osv)
* Som massageolja
* Mot nervsmärtor. Jag använder det i ansiktet mot mina nervsmärtor och små utslag som poppar upp emellanåt där förlamningen slog till (troligen pga Bältros).  Min nervsmärta, som brukar sitta i i flera veckor och vara mycket plågsam, försvann på knappt två dygn (istället för två till tre veckor som det annars brukar sitta i).
* Som bodylotion (underbart skönt så länge man inte tar för mkt, då blir det aningen flottigt... :) )
* I grönt te (eller kaffe om man så önskar, se bara till att låta det svalna något innan du dricker!)
* Matlagning. Stekning, bakning, som extra fett i barnens mat (klickar i en msk över pasta t ex). Kokosoljan är stabil och klarar mycket höga temperaturer utan att förstöras/härdas/härskna/oxidera (vilket andra vegetabiliska oljor gör).
* Mot halsont och infektioner serveras kokosfett i form av hemmagjord ischoklad. Bästa o/e lättaste sättet att få i barnen den nyttiga, virus- & bakteriedödande kokosoljan. :)
* Som behandling mot löss.
* Läka nagelsvamp
* Som naturlig deo (tillsammans med bikarbonat och majsstärkelse)


Kokosfett kan m a o användas över hela kroppen. Både förebyggande och läkande.

Rekommenderat intag är 3-5 msk per dag. Man bör dock börja försiktigt (1/2 tsk) och jobba sig upp i dos, annars riskerar man att bli rätt illamående i början... :) Själv tar jag en rejält rågad matsked varje dag i mitt gröna te och använder det i matlagning (istället för smör/olivolja). Då min sömn är extremt känslig kan jag tyvärr ännu inte äta kokosfettet på kvällarna men jag jobbar på att öka mitt intag av kokosfett, har som mål att få i mig 3 msk om dagen.

Hur använder du ditt kokosfett?


Från Rawforbeauty.com(kokosfett i grönt te, foto: syster 2012)

12 kommentarer:

Unknown sa...

Ja, kokosfett är ju underbart! Diggar också det och försöker använda mycket! :)
Ha en toppen kväll!
Kram kram
//Lana

5 varv i rondellen sa...

Tack och detsamma! Ser fram emot dina nya recept på chokladgodis/kolor! :)

Må så gott!

KRAM

Anonym sa...

Snubblade in på din trevliga blogg. Har nyligen börjat med LCHF och tänkt inskaffa kokosfett som jag läst en del om. Tack för ditt inspirerande inlägg! Nu är jag änmer taggad :)

5 varv i rondellen sa...

Välkommen hit, va roligt att höra att du bli inspirerad! :) Hoppas att du kommer att älska kokosfett lika mkt som jag. Det är verkligen naturens underverk. Trappa upp försiktigt bara... :)

Må så gott!

Anonym sa...

Hej!
Råkade hamna på din blogg när jag sökte på kokosolja.Uppfattade inte riktigt om det är lika effektivt med olja som med fett?
Du skrev också att du inte tog så hög dos pga din sömn?jag har dragits med många års sömnproblem,är det något särskilt jag bör tänka på då i samband med kokosfett/olja?
En mycket intressant blogg.Jag kommer absolut tillbaka! :)
Åsa

5varvirondellen sa...

Åsa; välkommen hit! :)

Kokosolja o kokosfett är samma sak. Fettet smälter vid ca 23 g och blir då rinnande, "olja". Det viktigaste är att man köper ekologiskt kokosfett och inte silverpaketen med härdat kokosfett på ICA eller Coop. Själv använder jag just nu Biofoods doftfria från hälsokosten.

Kokosfett kan få fart på sköldkörteln. Det kan vara klokt att trappa upp försiktigt och känna efter om man har känslig sömn. Jag som har både insomni och problem med ssk har trappat upp under ett års tid och märkte i början att jag inte kunde ta kokosfettet på eftermiddagarna. Nu klarar jag det bättre (men inte kvällstid).

Vill du veta mer om kokosfett kan jag rekommendera Bruce Fifes böcker, de finns bl a på Bokus. Jag är bara glad amatör. :)

Välkommen tillbaka när du vill!

Anonym sa...

Kokosolja mot nagelsvamp. Är det utvärtes man stryker då, eller genom att äta det? Eller både och?

josse sa...

Hej. Intressant inlägg, gillar att du tar upp så många användningsområden. Jag skulle vilja tipsa dig om att googla kokosolja och läsa den vetenskapliga rapport från chalmers som kommer upp som pdf. Den berör riskerna med att kombinera kokosolja med kolhydrater och socker. Jag gissar att den skulle kunna vara intressant för dig eftersom du använder mycket kokosolja och även ger den till dina barn. Rapporten tar även upp flera av de fördelae som du nämnt.

5varvirondellen sa...

Tack för tipset! :)

Anonym sa...

Jag snor det här från dig. Tyckte att det lät väldigt bra. hoppas att det är okej.

Anonym sa...

I love it whenever people get together and share views.
Great blog, stick with it!

Also visit my homepage: beardless

Anonym sa...

Min dagliga morgondrink består av
3 msk kokosolja ( oftast Kung Markatta) mjölk och youghurt samt lite vanilj, lite hallon eller banan, mixar ihop till en god morgon milkshake, mättar och faktiskt god, hade svårt att få i mig 3-4 msk innan, fortfarande kan jag då och då få lite illamående men det är om magen är för tom innan.