tisdag 7 maj 2013

Insomni, OCD-bryt och att vara på topp

Efter två nätter i rad med 2-3 h sömn lyxade jag i natt till det med en helt klarvaken natt. 

Sömnbrist i kombination med överansträngning leder (för mig) till OCD, vilket i sin tur leder till ännu mer sömnbrist. Sen är cirkusen igång. 

Det här med insomni och tvång får verkligen min personlighet att blomma, humöret och energin på topp, kroppen helt värkfri samt gör huden under ögonen slät, jämn och inte det minsta svullen. Ett par rejäla OCD-bryt varje dag gör underverk för självkänslan och får dessutom kroppen att fastna i ett skönt speedat tillstånd som i sin tur gör underverk för sömnen. Rekommenderas varmt. En härlig, god cirkel. 

I helgen har jag blommat. Sådär som jag är när jag är mitt allra bästa jag. Fått panik av blåbär. Gråtit halvt hysteriskt inför både familjen och dotterns bästa vän. Fått maken att slänga ny, dyr mat och åka tillbaks till affären sent på kvällen efter att ha skurat köket tio gånger. Duschat, tvättat håret och bytt kläder två gånger på en och samma eftermiddag. Lugnat ner mig en smula för att ett par timmar senare köra samma show igen. 

Varför sova när man kan leka elvisp, meditera eller räkna till åtta om och om igen tills dess att det är dags att gå upp? 

Varför vara lugn, glad och rationell när man kan vara sådär härligt uppvarvad, panikslagen och helt utan förmåga till logiskt tänkande?

Life is good. 


8 kommentarer:

Linda sa...

Finns det inget mot OCD?
Eller om sömnbristen triggar OCD så kanske du skulle ta sömntabletter?

Hur hanterar du vardagen när du "blommar" ut så där?

Kram!

5varvirondellen sa...

Nej, tyvärr tål jag varken sömntabletter eller medicin mot OCD och OCD-terapi fungerar inte heller. Har testat de flesta sömnmediciner i många år (har skrivit om det i början av bloggen) men de var helt utan önskad effekt och gav mig bara svåra biverkningar. Jag blev kraftigt försämrad.

Har av en internationell ME-expert fått lära mig att mina tvång o insomnin beror på virus och att vanlig behandling inte fungerar, jag måste bli av med viruset och inflammationen. Så. Inga mediciner. Alls.

Och hanterar vardagen gör jag inte. Alls. Den fungerar inte. Min man tar hand om allt och jag loggar ut.

Kram!

Sara sa...

Nyfiken: när man är mitt i, är man medveten om att det är OCD men man inte kan stoppa det eller tar det så totalt över att man är inbillningsfrisk och bara måste skura lite till för annars går det åt h-e?

Är grymt impad av dig som hittat sätt att tänka kring det hela och som kan ta det med humor i dina bra stunder. Jag har så mycket att lära av dig!

Kram

Anja Olergård sa...

Men så trevligt du har haft det. Jag fick bara ett litet psykbryt för ett par nätter sen när jag var övertygad om att jag inte orkade leva, och inte orkade leva med mikael (och ifall han lever så skadar jag honom med alla mina måsten, får inte ha musik på, får inte ha ljud på på teven, får inte ha personliga problem utan bara full ork att anpassa dig efter mig, och om det inte går och du dör så är det mitt fel för att jag i hemlighet ville det för det är så skönt när det är tyst och jag inte behöver försöka förstå nån, försöka säga nåt, svara på nåt. Men nu är jag nästan normal igen. Bara nästan. Vi får se vem jag ska önska livet ur imorgon. Ska till värdelösa vc-läkaren så oddsen är låga på nån annan. Eller höga? Jag fattar inte nåt idag. Lycka till, grattis till källarkuvöset, beklagar åttorna, sov gott.

5varvirondellen sa...

Sara; ja, jag är fullt medveten om att det är tvång men har ingen möjlighet att stoppa ifall det tagit över helt. I vissa fall lyckas jag mota iväg det innan det nått full styrka men det är omöjligt i de perioder då jag har grav sömnbrist. Mkt lättare om jag i sovit hyggligt och inte har ME-skov.

Det är aldrig jag som skurar utan maken. :) Han har insett att det inte går att låta bli då jag blir alldeles för dålig. Alla regler vid tvång funkar bäst om man i övrigt är frisk men med ME är det omöjligt... Det startar ofta månadslånga skov ifall tvången tar över helt och jag måste jobba emot dem. Det är en sån vidrig dödspanik som inte går att ta sig igenom utan att riskera svåra ME-skov. :/

Humorn är sällan närvarande mitt i tvången, de kommer först efteråt. :)

KRAM <3

5varvirondellen sa...

Anja; Åh fy... känner tyvärr igen det. :( Helt olidliga tankar. Som tur är brukar det gå över i takt med att kroppen läkt från det värsta skovet. Hoppas att det gett med sig och att du är mer normal igen!

Btw. Det där med odds är svårt att hajja när hjärndimman är på. Då är 1 + 2 = 7564535 för mig och odds inte ens att tänka på att försöka sig på att förstå. :)

Haha, i natt hade jag lite variation och räknade till 4 istället! :)

KRAM <3

Sara sa...

Ja, man har så kul som man gör sig, själv tittade jag på deckare halva natten, räkna till fyra hade jag inte kommit på ... Tar den ikväll istället!

Fast ärligt talat så brukar inte det räcka som avledare när jag fått spinn på hjärnan, utan tv är det enda som distraherar tillräckligt.

Själv blir jag oftast inte så mordisk som ni på nätterna, men det beror nog bara på att jag är så himla lyckad och ödmjuk.
Istället fokuserar jag på att jag förstör mina barns liv (och makens, precis som ni sa) och ägnar mig åt att nära alla katastroftankar om bilolyckor, sjukdomar och annat som kan drabba familjen. Och då är man glad att tv:n finns.

Kram på er!

5varvirondellen sa...

Sara; åh deckare låter mkt roligare än att räkna! :) Vet inte hur många avsnitt med Patrick Jane jag sett mitt i nätterna men insåg att jag hade mindre chans att somna om tv:n var på så numer räknar jag istället. :)

Haha! Jag är inte heller så mordisk utan tänker mer som du. Att jag förstör barnen o makens liv. Att jag är en börda för dem. Oerhört tunga tankar som alltid kommer vid skov/krasch (inte annars, då tycker jag att de har tur som har en så bra mamma/fru) :)

Katastroftankar är jag mästare i (tvång är VM i katastroftänkande!). Fruktansvärt jobbiga tankar. När det är som värst håller jag med om att det är livsviktigt att distrahera hjärnan. Tv eller annat.

Som tur är har jag en man o två barn som gång på gång intygar att de inte vill vara utan mig. :)

KRAM <3